Körülbelül 20 évvel ezelőtt egy kiváló amerikai egyetemen, a Stanford-on téli szünetre készülődtek a diákok. Ilyenkor mindenki hazautazik a családjához, kiürülnek a kollégiumok. Egy kutatás keretein belül a diákokat megkérték, hogy a téli szünet minden napján vezessenek egy naplót.

A tanulók fele azt a feladatot kapta, hogy minden nap írja le a számára legfontosabb értékeket és azt, hogy az aznapi események hogyan kapcsolódtak ezekhez az értékekhez. A diákok másik felétől csak annyit kértek, hogy minden este írják le, hogy milyen pozitív történésekben volt részük aznap.

Amikor az ünnepek után a tanulók visszatértek az egyetemre, a kutatók kiértékelték az eredményeket és meglepő eredményre jutottak. Azok a diákok, akik az értékekről írtak, egészségesebben, energikusabban, jobb közérzettel tértek vissza, mint azon társaik, akik “csak” a pozitív eseményekről írtak naplójukban.

Azóta ezt a kutatást számtalanszor megismételték és mindig ugyanarra az eredményre jutottak. Kelly McGonigal stesszkutató így összegezte az eredményeket:

“Úgy tűnik, hogy értékeink leírása az egyik leghatékonyabb pszihológiai eszköz, amit valaha kutattunk. Már rövid távon is, az értékeink leírása erősebbé, magabiztosabbá, büszkébbé teszi az embereket. Ráadásul kapcsolataikra is hatással van, jóval szeretetteljesebbé, együttérzőbbé teszi őket. Továbbá segít a fájdalmas élmények feldolgozásában, erősíti az önkontrollt és kitartóbbá tesz.

Hosszú távon szinte minden mutatóban jobban teljesítenek azok, akik leírják az értékeiket. Táborukban kevesebb a betegség, jobb iskolai átlagok figyelhetők meg, kevésbé gyakori az elhízás, a dohányzás és az alkoholizmus. [ … ] Azok az emberek, akik legalább egyszer, csak 10 percig írnak értékeikről, hónapok vagy évek múlva is érezhetik ennek pozitív hatását.” —Kelly McGonigal

Értékek > Célok

Úgy gondolom, hogy a célok és önmagában a céltudatosság rendkívül fontos dolog az életben. Azonban céljainkat kifejezetten nehéz kijelölni magunknak, ha nincs előttünk egy konkrét jövőkép, nem ismerjük magunkat eléggé. Ha vannak céljaink, de nem egy irányba mutatnak, nagy nehézségekbe fogunk ütközni elérésük közben. Például, ha az én egyik célom az, hogy fitt és egészséges maradjak, de a másik célom szerint pedig videójáték világbajnok leszek, melyhez naponta 16 órát kell ülve játszanom, akkor Ti is érzitek, hogy valami itt nem stimmel. Tehát, ha nincs valami felsőbb érték, akkor céljaink sokszor interferálnak egymással.

Továbbá, a célokhoz nagyon nehéz tartani magunkat. Januárban szinte mindenki “új életet kezd”, fogadalmakkal, tele célokkal. Megtelnek az edzőtermek, kiürülnek a cukrászdák, mindenki jóval kevesebbet költ a karácsonyi kiköltekezés után, egyre több lesz a szakítás is. “Most minden megváltozik…” Körülbelül 2-3 hónapig tart ez a hullám, majd minden visszaáll a régi kerékvágásba. Ez nemes egyszerűséggel azért történik, mert a céljainkhoz iszonyú nehéz tartani magunkat.

Új évi fogadalmak...

Új évi fogadalmak…

Ebben is segítenek minket az értékeink. Ha konkrétan, jól megfogalmazott formában leírjuk az értékeinket és azokat bizonyos időközönként átolvassuk, akkor máris könnyebb lesz tartani magunkat a rövid távú céljainkhoz is. Hiszen tudjuk, hogy miért csináljuk.

Mint arról már korábban írtam, az életünkben érdemes az exponenciálisan növekvő területeket keresni. Értékeink ebben is irányt tudnak nekünk mutatni, illetve az utókövetésben is segítenek. Sokszor nagyon nehéz megmondani, hogy jó úton vagyunk-e, de ha leírjuk értékeinket, mindig vissza tudjuk olvasni, hogy milyen ütemben fejlődtünk. Mint mondtam, a céljaink csak akkor jók, ha az értékeinkért dolgozunk velük.

Neked mik a fő értékeid?

Egyértelmű tehát, hogy több szempontból is pozitív hatású, ha tisztában vagyunk az értékeinkel, tudjuk, hogy mi fontos nekünk az életben. Természetesen mindannyian különbözőképpen gondolkodunk, ezért mindenkinek más és más jelenti az értéket.

Most te jössz!

Most te jössz!

Azt ajánlom tehát, hogy amennyiben még nem tetted volna meg, mindenképpen gondolkodj el arról, hogy milyen értékek mentén szeretnéd élni az életedet. Miután átgondoltad, mindenképpen írd le. Lehet viccesnek hangzik, de csupán már az is, hogy leírjuk őket, segít elérésükben. Sőt, rakjuk őket jól látható helyre, hogy akár minden nap szembesüljünk velük és minden nap elgondolkodjunk azon, hogy vajon ezek szerint az értékeink szerint élünk-e.

Amikor egy éve elkészítettem a saját listámat James Clear fő érték listájáról válogattam. Ezt azóta egy kicsit kiegészítgettem, formáltam. Ez a lista nem teljes, de ha nagyon el vagy akadva, akkor jó kiindulási pont lehet.

Legfőbb értékek listája

Nincs más hátra tehát, mint gondolkodni. Kicsit megismerni magunkat és kiválasztani értékeinket. Vigyázzunk a nagy válogatással, hiszen ha minden fontos, akkor semmi sem fontos igazán. Ezért próbáljunk meg maximum 5 fő értéket választani magunknak. Ezeket az értékeket legalább évente egyszer nézzük át kritikus szemmel, hogy vajon még mindig igazak-e ránk. Életünk során sokat változunk, ezért nyilván értékeink is változnak. Arra azonban figyeljünk, hogy ne változtassuk meg ezeket túl gyakran sem, mivel akkor megette a fene az egészet.

Értékes hetet mindenkinek!

Források

Oszd meg!

A bejegyzés írójáról

Örök idealista, aki mindig mindenben szeretne fejlődni, tanulni és minden érdekli. Több vállalkozás alapítója, egy remek csapat vezetője, kártyabűvész, workaholic, ex-pro-gamer, motivációs előadó, wannabe-író és -tanár.

3 hozzászólás

  1. Pingback: Ilyen volt 2015. Hello 2016!

  2. Pingback: Ez lesz belőled 10 év múlva

  3. Pingback: Felejtsd el a célokat. Csináld inkább ezt. - Páratlan Páros

Szólj hozzá

hirlevel_feliratkozas

Tetszenek a cikkek?

Ha tetszenek neked az írásaink, gondolataink, akkor iratkozz fel hírlevelünkre. Te sokat segítesz nekünk ezzel, mi pedig ígérjük sosem spam-elünk, csak a legújabb cikkeinkről értesítünk téged. Köszönjük!

Köszönjük, sikeresen feliratkoztál! Erről most egy email-t küldtünk neked, mellyel véglegesítheted a feliratkozásod.