Mindenkinek vannak célok az életében. Kinek kisebbek, kinek nagyobbak, de mindenki szeretne elérni valamit. Felnevelni egy szép családot, építeni milliárdos vállalkozást, segíteni a rászorulókon, jól kinézni vagy csak befejezni egy könyvet, amit már régóta elkezdtek.

Mindannyian szeretünk álmodozni, sokan még meg is fogalmazzák maguknak ezeket. “Majd ha sok pénzem lesz” – mondják. Be kell valljam, hogy régen én is ilyen álmodozó voltam. Aztán rájöttem, hogy csak úgy érhetem el az álmaimat, ha konkrét célokat tűzök ki magam elé. Sajnos ekkor sem volt igazam. Be kellett látnom ugyanis, hogy a célok, noha jóval motiválóbbak, mint az álmok, szintén nem működnek. De mi a baj a célokkal?

 

1. A célok túl nagy terhet tesznek a válladra

Túl sok cél: Game over.

Túl sok cél: Game over.

Tegyül fel, hogy a célunk az, hogy szép, szálkás testünk legyen, melyre büszkék lehetünk. Miközben azon gondolkodunk, hogy mennyire jó lesz nekünk majd a strandon feszkózni, mint Pumped Gabó-nak, tudat alatt arra is gondolunk, hogy most még nem vagyunk elégedettek. Most még nem vagyunk elég szépek és akkor lesz majd nekünk jó, ha elérjük a kitűzött célunkat. Azzal, hogy kitűztünk magunk elé egy célt, melytől majd boldogok lehetünk, tulajdonképpen éppen az ellenkezőjét érjük el: boldogtalanabbak leszünk. Ez fokozottan igaz, ha több és nagyszabásúbb céljaink vannak. “Majd ha gazdag leszek, akkor több időm lesz!” – hazuduk magunknak, mert azt hisszük ettől jobb lesz.

Példa #1: Idén az egyik célom, hogy írjak egy könyvet. El tudjátok képzelni mennyire idegesítene ez engem, hogy egy teljes könyvet kell megírnom? Már csak ahogy ezt leírtam kicsit gyöngyözni kezdett a homlokom… 

Megoldás: Legyünk tisztában értékeinkkel és legyen megfelelő jövőképünk

Célok helyett határozzuk meg az értékeinket és képzeljük el magunk elé pontosan azt, hogy milyenné szeretnénk válni a következő néhány évben. Legyen jövőképünk, írjuk le részletesen, hogy mi lesz belőlünk 10 év múlva. Amikor ugyanis elképzeljük ezeket, egy picit beleéljük magunkat. Szinte már érezzük magunkon a lányok / fiúk igéző tekintetét a strandon. Ettől pedig pozitívabbak leszünk és boldogabbak – rövid távon is.

 

2. A céljaink általában nem valósíthatóak meg rövid távon

Ha jól megnézzük, minden sikersztori mögött egy nagyon hosszú út áll. - Steve Jobs

Ha jól megnézzük, minden sikersztori mögött egy nagyon hosszú út áll. – Steve Jobs

Az esetek nagy többségében olyan céljaink vannak, melyeket nem tudunk elérni rövid távon. Sőt, kifejezetten jó, ha ilyen céljaink vannak. “Szeretnék egy saját autót, lakást, egy helikopter leszálló pályát és két nyalókát.” – Hát barátom, én is… Ám hacsak nem most adtad fel a nyerő lottószelvényt, akkor ez bizony nem fog egyik napról a másikra megtörténni.

Az elején még mindenki nagyon motivált, amikor azonban már hónapok vagy esetleg évek óta dolgozunk a céljaink elérése érdekében, akkor egyre jobban hajlamosabbak leszünk elfelejteni azokat vagy csak simán feladni, más célt keresni, ami újra motiválhat minket rövid távon. “Oké, most nem fejezem be a diplomamunkámat, inkább a munkában fogok fejlődni.” – nagyon könnyű új célt találni a régi helyett, amikor már nagyon unjuk azt.

Megoldás: Ne várjunk rövid távú sikereket magunktól egy hosszú távú játékban.

Mivel a célok hosszú távon nem motiválnak minket, ne tűzzünk ki ilyeneket magunk elé, hiszen sajnos az ember úgy működik, hogy ha nem kap rövid távú megerősítést, akkor elveszíti a lelkesedését. A célok egyébként rövid távon kifejezetten jól működnek! Biztosan sokan láttak már január második hetében megtelt edzőtermeket… Nyugodtan használjuk őket rövid távú motivációra, napi vagy heti célokra, de ne hosszú távon.

 

3. A célok nem veszik figyelembe a véletlen faktort

Az világ nem mindig kegyes hozzánk. És ezt nem tudhatjuk előre.

Az világ nem mindig kegyes hozzánk. És ezt nem tudhatjuk előre.

“Egyszer fenn, egyszer lenn” – tarja a mondás. Az élet erről szól. Mindenkinek vannak jobb és rosszabb napjai, sikerei, kudarcai. A fejlődésünk ugyanis nem lineáris, hanem organikus. Nem várhatjuk, hogy minden nap jobbak legyünk abban, amit csinálunk. Legalábbis ezt sosem fogjuk így érezni.

Amikor kitűzünk magunk elé egy célt és egy határidőt, akkor megpróbáljuk a jövőt kitalálni. Ez pedig…nem könnyű dolog! Bármennyire is jól tudunk becsülni, nem számolhatunk azzal, hogy hogyan alakul a környezetünk, nem beszélve számos előre nem látható körülményról.

Példa #1: Cél, hogy “Szeretnék két gyereket 30 éves koromra.” Számos olyan 30-as lányt ismerek, akik sajnos még nem találták meg az igazit. Akkor most ők mind kudarcot vallottak? Nem, csak egyszerűen nem tudják megjósolni a jövőt. Lehetséges, hogy 31 éves korukban fognak valakit találni és 3 éven belül egy kisebb kézilabda csapatot hancúroznak össze maguknak. Ki tudja.

Megoldás: Csak belátható időn belülre tervezzünk a céljainkkal

Mivel annál nehezebb előre látnunk, minél messzebb nézünk, ezért csak rövid távon tervezzünk céljainkkal. Plusz, mivel a határidők csak felesleges terhet rónak ránk, felejtsük el őket. Vannak erre jobb megoldások.

4. Nehéz őket mérni

A célok teljesülésének mérése bizony nem ilyen könnyű. És sokat tudunk benne csalni is sajnos...

A célok teljesülésének mérése bizony nem ilyen könnyű. És sokat tudunk benne csalni is sajnos…

Egy vezetésről szóló könyvben egyszer azt olvastam, hogy “amit nem tudsz mérni, azt ne is csináld!” Szerintem az életünk vezetése hasonló, mint egy vállalkozásé, itt sem érdemes olyanokkal foglalkozni, melyek eredményét és hatékonyságát nem tudjuk pontosan megmondani.

Példa #1: Tegyük fel, hogy erre az évre kitűztem magam elé, hogy kevesebbet fogok nassolni délutánonként. Év vége van, most már csak minden második héten nassolok, de akkor beverek három nagy tábla csokit! Most akkor sikeres voltam vagy nem? 

Példa #2: “Szeretnék venni magamnak egy autót az év végéig.” Ez egy nagyon szépen megfogalmazott, pontos célnak tűnik. Tegyük fel az autó, amit szeretnék 3 millió forintba kerül. December 12-én már 2,5 milllió forintom van. Mit tegyünk? Vegyünk egy olcsóbb autót? Ekkor elérjük a célunkat? Várjunk még? Ekkor nem érjük el a célunkat?

Megoldás: Ne a célt mérjük, hanem a rendszer működését!

Ne abban gondolkodjunk, hogy mennyire vagyunk közel a célunkhoz, hanem hogy hogyan haladunk az oda vezető úton. Vajon minden nap olyan irányba visszük az életünket csak egy kicsit is, amilyenbe szeretnénk?

 

Célok helyett: Alakítsunk ki rendszereket, szokásokat

(A rendszerek bonyolultságát, összefüggéseit jól kifejezik a Rube Goldberg gépek. Mint például ebben a videóban. )

Nem célokat, hanem rendszereket, szokásokat kell létrehoznunk, melyek végsősoron eljuttatnak majd minket a céljainkhoz. Nem kell koncentrálnunk a célunkra, hiszen a napi rutinjaink elöbb vagy utóbb (mint már írtam, ez sokszor nem rajtunk múlik) eljuttatnak bennünket oda, ahová menni szeretnénk. Nézzünk ezekre pár gyakori példát.

Cél Szokás
Szeretnék lefutni egy maratont. A hét hat napján elmegyek futni és minden nap egy picivel többet próbálok teljesíteni.
Szeretnék boldog párkapcsolatban élni. Minden héten együtt töltök egy estét a párommal és teszek valamit azért, hogy boldogabb legyen.
Szeretnék  lefogyni 20 kilót! Minden nap elmegyek intenzíven sétálni 1 órát és nem iszom több cukros üditőt, csak vizet.

 

A kérdés már csak az, hogy ha teljesen megfeledkezünk a céljainkról, de követjük a napi rutinunkat, rendszerünket, akkor mindentől függetlenül el fogjuk érni a célokat?

Tehát például ha egy focicsapatban vagyunk és minden nap gyakorlunk, egyénileg és közösen is fejlődünk, akkor előbb-utóbb meg fogjuk nyerni a bajnokságot?

 Szerintem igen.

A célok persze nem elhanyagolható dolgok. Segítenek elképzelni, hogy hová szeretnél eljutni, segítenek tervezni és rövid távon kiválóan motiválnak. A szokások, rendszerek arra valók, hogy megvalósítsunk, hogy a mindennapokban is fogják a kezünk. A cél önmagában semmi, a rendszer kell hozzá, hogy meg is valósítsuk azt. Akkor meg már minek a cél, ha van egy olajozott, jól működő rendszer?

 

Források

 

Oszd meg!

A bejegyzés írójáról

Örök idealista, aki mindig mindenben szeretne fejlődni, tanulni és minden érdekli. Több vállalkozás alapítója, egy remek csapat vezetője, kártyabűvész, workaholic, ex-pro-gamer, motivációs előadó, wannabe-író és -tanár.

Szólj hozzá

hirlevel_feliratkozas

Tetszenek a cikkek?

Ha tetszenek neked az írásaink, gondolataink, akkor iratkozz fel hírlevelünkre. Te sokat segítesz nekünk ezzel, mi pedig ígérjük sosem spam-elünk, csak a legújabb cikkeinkről értesítünk téged. Köszönjük!

Köszönjük, sikeresen feliratkoztál! Erről most egy email-t küldtünk neked, mellyel véglegesítheted a feliratkozásod.