1. Minden este mondd el, hogy miért vagy hálás aznap

Lefekvés előtt gondold végig a napodat, majd szedd össze, hogy milyen jó dolgok történtek veled aznap és mondd ki hangosan (akár a társadnak, akár magadnak), hogy miért vagy hálás. Hálás lehetsz azért, mert nem kellett sorban állnod a postán és pikk-pakk elintézted a csekkjeid befizetését. Hálát érezhetsz azért, mert a kollégáid emlékeztek a szülinapodra és felköszöntöttek. Hálás lehetsz akár azért is, mert szép, meleg, napsütéses volt az idő, amikor munka után elmentél sétálni. Hálás bármiért lehetsz, csak meg kell tanulni a kis dolgokat is értékelni.

Mosoly

Mosolyogj! :)

2. Mosolyogj

Akár ismeretlenekre is. A bankban, az utcán, az étteremben a pincérre, a szomszédra. Egy mosolynak nem kell, hogy oka legyen. Ha mosolyogsz, jó kedved lesz és mások napját is bearanyozod vele. Próbáld ki és meglátod majd, hogy az emberek milyen hálásak lesznek érte. Nem beszélve arról, hogy te is boldogabb leszel!

3. Légy türelmes

Ha dugóban ülsz az autódban vagy sorban állsz az okmányirodában, próbálj meg higgadt maradni. A helyzeten csöppet sem segít, ha idegeskedsz és goromba vagy másokkal. Fogadd el, hogy néha a dolgok (vagy emberek) lassan működnek vagy nem úgy, ahogy te szeretnéd. Ezt fogadd el és tartsd meg a jókedvedet! Ha türelmes és kedves maradsz, talán még a kiszolgálás is felgyorsulhat néha… ;)

4. Köszönd meg, ha valaki kedves hozzád

Akkor is köszönd meg, ha az az illető munkája. Kedves volt veled, segített neked és örülne neki, ha kifejeznéd a háládat. Ha érezteted az emberekkel, hogy fontosak és hasznos, amit csinálnak, akkor nagy örömet tudsz nekik okozni. Például ha a házad előtt szépen eltakarít az utcaseprő, menj ki és köszönd meg a munkáját. Ha valaki besegít egy munkahelyi projektben, neki is nyilvánítsd ki a köszönetedet, akár egy köszönőkártyával vagy egy egyszerű „köszönöm”-mel. Neked ez semmibe nem kerül, de mindenki jobban és értékesebbnek érzi majd magát.

5. Ápold a kapcsolatot a számodra fontos emberekkel

Tölts minőségi időt szeretteiddel és barátaiddal. Rendszeresen szánj időt arra, hogy azokkal az emberekkel találkozzál, akik jelentőséggel bírnak az életedben. Ha nagyon elfoglalt is vagy, akkor is keresd a kapcsolatot velük, hívd fel őket telefonon, írj nekik emailt vagy küldj nekik képeslapot. Nem számít a hogyan, de éreztesd velük, hogy fontosak számodra.

Család

Szakíts időt azokra, akiket szeretsz.

6. Örülj mások sikerének

Ahelyett, hogy féltékenykednél és mérgelődnél azon, hogy te miért nem vagy olyan sikeres, mint mások, tanulj meg örülni az ő eredményeiknek. Az előbbi viselkedéssel csak magadat töltöd fel negatív érzésekkel, míg az utóbbi téged is boldogabbá tesz és cselekvésre késztet.

Minions

7. Ajándékozd meg magad

Ha eléred egy célodat vagy sikeres vagy valamiben (megszerzed a nyelvvizsgádat, előléptetnek vagy sok kudarc után végre sikerül megtanulni síelni), adj magadnak pozitív megerősítést. Hívd meg magad a kedvenc kávédra vagy vedd meg a hőn áhított új táskát, a lényeg, hogy légy büszke magadra és mindig ünnepeld meg az eredményeidet!

8. Ajándékozz meg másokat

Kapni is jó, de adni még jobb – tartja a mondás. Én mindkettőt egyenlő mértékben szeretem. Szeretek ajándékot kapni (főleg olyan ajándékot, aminek én örülök és nem az ajándékozó) és nagyon élvezem, amikor egy jól eltalált ajándékommal örömet okozok másoknak. Az ajándék értéke nem számít, a fontos az, hogy valami olyat adjunk, amire a másik vágyik. Lehet ez egy szál virág, egy tábla csoki, egy bögre vagy bármi más. Szeretettel adjuk és akkor szeretetet is fogunk visszakapni.

Ölelj!

Öleld meg a szeretteidet! :)

9. Ölelj

Légy boldogabb azáltal, hogy testi érintéssel kimutatod szeretetedet mások iránt. Ne légy szemérmes, ahhoz túl rövid az élet. Naponta akár többször is öleld meg gyerekeidet, házastársadat, barátodat vagy barátnődnek, mindannyiótoknak jól fog esni.

10. Tegyél szívességeket másoknak

Porszívózz ki otthon, kezdd el a vacsora elkészítését, mire párod hazaér, vegyél egy szendvicset reggelire munkatársadnak, aki mindig éhesen esik be az irodába vagy add át a helyed a buszon egy utasnak, akinek sok táskája van. Apró figyelmességek, de nagy különbséget tesznek mások és magad életében is.

A lista néhány pontját olvasva jogosan merülhet fel a kérdés, hogy ha másokkal vagyok kedves, másoknak teszek szívességet és mások sikereit ünneplem, mitől leszek én boldogabb. Azt javaslom, hogy próbáld ki. Pár hétig gyakorold a fent említett szokásokat és magad fogod látni a változást környezeteden és saját kedélyállapotodban is.

Minél többet adsz másoknak, te is annál többet kapsz majd vissza.

Ahogy örök kedvenc sorozatomban, a Jóbarátokban mondta Phoebe, nincs önzetlen jótett. Hiszen ha jót teszel másoknak, az valójában rád lesz pozitív hatással, így az rólad (is) szól. Ezzel viszont semmi baj nincs. A kecske is jóllakik, a káposzta is megmarad.

Oszd meg!

A bejegyzés írójáról

Örökmozgó, céltudatos, empatikus, önfejű, szerelmes, néha kicsit hisztis, aki mindenkit meg akar menteni és mindig megmondja a magáét. Szeret enni, sportolni és imádja a kutyákat. Fontos neki Ádi, a családja és a barátai. Na meg a világbéke.

Szólj hozzá

hirlevel_feliratkozas

Tetszenek a cikkek?

Ha tetszenek neked az írásaink, gondolataink, akkor iratkozz fel hírlevelünkre. Te sokat segítesz nekünk ezzel, mi pedig ígérjük sosem spam-elünk, csak a legújabb cikkeinkről értesítünk téged. Köszönjük!

Köszönjük, sikeresen feliratkoztál! Erről most egy email-t küldtünk neked, mellyel véglegesítheted a feliratkozásod.