1. Ne ítélkezz mások felett

Mérges kislányMielőtt gyors véleményt formálnál valakiről, gondolj bele abba, hogy az az ember vajon miért olyan, amilyen vagy miért viselkedik éppen úgy, ahogy. Tegyük fel, hogy valaki nagy sietségében fellökött az utcán. Mielőtt kijelentenéd, hogy milyen egy agresszív, figyelmetlen idiótával van dolgod és ezzel saját magadban negatív érzéseket ébresztenél, gondolj bele a lehetséges magyarázatokba. Elképzelhető, hogy fellökött, észre sem vette, bocsánatot sem kért, mert rohan az édesanyjához a kórházba, akit épp most szállít oda a mentő. Lehet, hogy egy vonathoz siet, mert ha azt nem éri el, nem lesz ott időben a gyereke első iskolai fellépésén. Sok oka lehet annak, hogy valaki nem elvárásainknak megfelelően cselekszik, de ennek általában jó oka szokott lenni.

Légy elnéző az emberekkel, mert sosem tudhatod, hogy ők éppen min mennek keresztül az életükben.

 2. Soha ne mondj rosszat másokról

Brad PittEzt a legtöbben lehetetlennek tartják és mi tagadás, valóban roppant nehéz betartani, hogy soha nem mondjuk egy rossz szót sem ismerőseinkről, barátainkról, kollégáinkról, szomszédainkról vagy akár családtagjainkról, hisz általában mindig mindenről van kiforrott véleményünk. Azt azonban figyelembe kell vennünk, hogy sosem lehetünk tisztában minden körülménnyel és minden olyan részlettel, ami befolyásolhatná nézeteinket, így a legjobb stratégia, ha mindenkiről jót feltételezünk. Ha esetleg mégis úgy alakul, hogy rossz előérzeteink beigazolódnak és nem tudunk túl sok jót mondani valakiről, inkább ne is nyilatkozzunk. Csak magunknak ártunk vele, hisz ha valakit befeketítünk, a mi fejünk is tele lesz rossz érzésekkel, negatív gondolatokkal és ez nem segíti elő boldogságunkat.

 3. Ne sajnáld magadtól az időt

Nyugodtan áldozz magadra annyi időt, amennyi jól esik. Megérdemled. Mindenkinek egy élete van és noha vannak kötelezettségeink (munka, tanulás, stb.), érdemes szabad időnket annak szentelni, amit igazán szeretünk. Ha munka után ahhoz van kedved, hogy a kanapén feküdj és olvass, tedd azt. Ne törődj azzal, hogy azt az időt produktívabban is eltölhetted volna, mert igenis néha fel kell töltődnöd. Ne sajnáld magadtól ezt az időt, mert egyszer csak azon kapod magad, hogy a rohanó életedben arra sem volt alkalmad, hogy átgondold, mit is szeretnél igazán csinálni.

Az idő telik és az elmúlt pillanatokat már sosem kapod vissza. Tegyél érte, hogy minden pillanat az életedben értékes legyen.

Naplemente, wakeboard. Imádjuk. :)

4. Ne másokkal versenyezz

A “mások” azok mások, mint te, már a nevében is benne van. Ha mindig másokhoz hasonlítod magad, akkor néha talán jól fogod érezni magad, legtöbbször viszont nagyon nem. A magad lehetőségeihez és képességeihez mérten tűzz ki reális, teljesíthető célokat és következetesen tegyél azért, hogy ezeket elérd. Amint ezt megtetted, sikert fogsz érezni és motivált teszel a következő “küldetésedben” is. Semmi értelme a Facebook hírfolyamodat nézegetve azon keseregni, hogy bezzeg a szomszég lánynak már a harmadik nyelvből is meglett a felsősokú nyelvvizsgája vagy a másodunokatestvéred már megint tudott venni egy új autót. Gondold át, hogy te mire vágysz és azt hogyan tudod megszerezni és indulhat a verseny – de már nem másokkal, hanem magaddal.

5. Ne ragaszkodj ábrándokhoz

MinionLehet álmodozni, ábrándozni, elképzelni, hogy milyen jó lenne, ha… Sajnos ez a dolog kétesélyes. Vagy úgy lesz, ahogy kitaláltad a fejedben vagy nem. Ha nem tervezted meg, nem tűzted ki célul és nem dolgoztál azért, hogy teljesüljön, akkor általában nem szoktak bejönni az ilyen jellegű elképzelések. Sokan viszont ragaszkodnak ezekhez és nem látják be, hogy amíg nem cselekszenek megfelelően az ügy érdekében, csupán hiú ábrándokat dédelgetnek és ettől persze csalódottak és elkeseredetten lesznek hosszú távon. A megoldás: gyúrj az ábrándokból célokat. A célok teljesíthetőek. Az ábrándok nem.  

6. Soha ne add fel az álmaidért folytatott harcot

Akárki akármit mond, te mindig tudd, hogy mit akarsz, azt hogyan érheted el és tudd, hogy ha megteszel érte mindent, amit kell, el is fogod érni. Ne hagyd, hogy a benned kételkedők eltántorítsanak attól, amit te megálmodtál magadnak. Bízz magadban.

pexels-photo (1) 

7. Ne akarj olyan lenni, mint a többiek

Olyan, mint te, csak egy van. Légy rá büszke. És egyébként is, a világon te vagy a legjobb abban, hogy olyan legyél, mint te. Ha olyan leszel, mint mások, abban sosem leszel olyan jó, mint amilyen abban lennél, hogy önmagad vagy. Ezt azért tartsd szem előtt.

8. Ne légy irigy

“Az irigység gyom a barátság kertjében.” (Gabi Adam német írónő). Ha kell valami, szerezd meg. Ha el szeretnél érni valamit, tegyél érte. Ne zavarjon, hogy másnak már van, koncentrálj arra, hogy neked hogyan lesz és örülj annak, ami már van. Arról nem is beszélve, hogy sosem tudhatod, hogy ki mennyi idő alatt, mennyi energiabefektetéssel érte el sikereit és azt pedig végképp nem tudhatod, hogy te ugyanennyi erőbedobással milyen magasságokig juthatsz. Próbáld ki.

9. Ne hanyagold el a szeretteidet

Egy közös családi program minden kincset megér. :)

Egy közös családi program minden kincset megér. :)

Ez az a dolog, amit mindenki – előbb vagy utóbb – meg szokott bánni. Óriási szeretet és támogatás érkezik azoktól az emberektől az életedben, akik szeretnek téged – legyenek azok barátok vagy családtagok. Ne feledkezz meg arról, hogy programot szervezz velük vagy ha erre épp nincs is időd, legalább tartsd velük a kapcsolatot telefonon, Skype-on, emailben vagy épp Facebook-on. Ha van, aki szeret és van kit szeretni, boldog ember vagy. De ezért tenni is kell.

10. Ne légy túl sértődékeny

Az élet rövid – tartja a sokat emlegetett klisé. Akármilyen rövid vagy hosszú is legyen az élet (ez viszonyítás és hozzáállás kérdése), arra valóban nincs idő, hogy túl sokat durcizzunk. Persze, az embernek néha napján rosszul esnek dolgok, de egész egyszerűen nem szabad a haragot tartani, mert megmérgezi a lelkünket. Ha problémád van, beszéld meg az érintettel és mihamarabb hagyd magad után rossz érzéseidet.

11. Ne sajnáld magadtól az alvást

A fáradt, kialvatlan ember ritkán vidám és elégedett. Ne legyél morci, inkább aludj eleget! Kis lépés az emberiségnek, de nagy lépés neked! Már holnap jobb kedved lesz!

Alvás

Oszd meg!

A bejegyzés írójáról

Örökmozgó, céltudatos, empatikus, önfejű, szerelmes, néha kicsit hisztis, aki mindenkit meg akar menteni és mindig megmondja a magáét. Szeret enni, sportolni és imádja a kutyákat. Fontos neki Ádi, a családja és a barátai. Na meg a világbéke.

Szólj hozzá

hirlevel_feliratkozas

Tetszenek a cikkek?

Ha tetszenek neked az írásaink, gondolataink, akkor iratkozz fel hírlevelünkre. Te sokat segítesz nekünk ezzel, mi pedig ígérjük sosem spam-elünk, csak a legújabb cikkeinkről értesítünk téged. Köszönjük!

Köszönjük, sikeresen feliratkoztál! Erről most egy email-t küldtünk neked, mellyel véglegesítheted a feliratkozásod.